Fallskärmsjägarnas Dag 2020 ställs in

FJS Dag 2020 inställd

Med anledning av den pågående pandemin har styrelsen i Fallskärmsjägarklubben beslutat att ställa in firandet av Fallskärmsjägarnas Dag 2020.

Skälen för detta beslut är flera och grundar sig främst på de rekommendationer som bland annat Folkhälsomyndigheten har gett ut för att minska risken för smittspridning av Covid-19.

Med nuvarande situation är det inte ansvarsfullt eller förståndigt att trotsa de utgivna rekommendationer som gäller hela vår befolkning. Resorna, samvaron och närheten till andra människor utgör i sig själv risker som inte går att undvika vid ett tillfälle som Fallskärmsjägarnas Dag.

Att då samla ett antal hundra fallskärmsjägare - varav flera åldersmässigt är i ”riskzonen” - i Karlsborg, med förevisningar, uppställning vid ceremonin i Fallskärmsjägarlägret och efterföljande förbrödring, är inte ett klokt val för tillfället.

Vi förstår att det för många, särskilt jubilarer, känns tråkigt men vi hoppas och tror att alla har förståelse för styrelsens beslut.

Styrelsen återkommer med information om hur Fallskärmsjägarklubbens årsmöte skall genomföras. Detta är ju ett möte som vi enligt stadgarna måste genomföra.

Fjällmarschen runt Kebnekaisemassivet

Fredag 27/3

Gruppen kom snabbt fram till Nikkaluokta och kunde ta en lång och välförtjänt paus efter 5 dagar på fjället. Alla är väldigt nöjda med Keb 2020 och gläder sig antagligen redan till nästa års tur.

Här har vi de senaste bilderna från årets marsch.

Torsdag 26/3

Det som vi trodde var en rask marsch mot lunchrasten vid Kebnekaise Fjällstation var faktsikt en rask marsch till lunch som sedan gled över i bas.

Härligt väder och älg längs vägen blev en fin inramning av dagen.

Imorgon blir det avmarsch mot Nikkaluokta kl 09:00.

Onsdag 25/3

Gruppen tog lång rast vid Sälka och fick sig en god lunch innan man i högt tempo fortsatte mot Singi.

-----

Killarna har nu slagit bas vid Singi och hade inmundigat middagen redan vid 18-snåret.  Vädret blev bättre och bättre under dagen och alla är vid gott mod.

Också denna dag har man alltså gått längre än plan och får förhoppningsvis en relativt behaglig dag imorgon.

Tisdag 24/3

Efter långrasten idag var vädret tuffare än igår - snö och hyfsat stark vind. På Sydtoppen skulle detta nog varit storm om det faktiskt inte är det i dalen också; dom använder inte så många ord för att beskriva just vädret ;-)

Gruppen bestämde sig ändå för att fortsätta.

-----

Det blev en lång eftermiddag och kväll, med mycket snö och vind. Eller som GPS-meddelandet från gruppen lyder:

"Nu aer vi i Nallo och har gaatt i foerlaeggning. Haard vind, snoefall och daalig sikt laengs vaegen. Alla aer paa gott humoer!"

Det att man fortsatte utöver kvällen betyder också att man nu tagit ikapp det man valde att korta ner den första dagen!

Vilja | Mod | Uthållighet

Måndag 23/3

Man håller planen även om snön är fuktig och go' i den förhållandevisa värmen. På rasten kunde man i alla fall få luftat fötterna.

-----

Gruppen gick i bas runt halvsju, satte upp tälten och fick lagat middag. Alla är vid gott mod!

Söndag 22/3

Imorgon, måndag 23 mars, startar en grupp på 17 veteraner från Fallskärmsjägarna och Kustjägarna  skidmarschen som numera är att betrakta som en tradition.

5 dagar på skidor, med start i Nikkaloukta - ett ställe där man ibland slår köldrekord, dock inte nu.

Under veckan kommer vi få rapporter med uppdaterade koordinater.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så får vi gruppen att svara.

 

Dagen D - Fallskärmsjägarna deltar under 75-årjubileet

Firandet av hjältarna från 75 år tillbaka

Den 5. juni luftlandsätts 50 svenska och norska gamla fallskärmsjägare i Normandie, tillsammans med ytterligare ca 200 bröder från hela världen. Det stora den här gången är att vi flyger över från England med ca 30 gamla C-47:or - nästan som det såg ut för 75 år sedan.

Själva hoppningen är ju i sig en stor upplevelse, men det största är ändå att få träffa veteranerna som hoppade för så länge sedan och som offrade sig för oss och det vi har idag.

Läs mer på Guardian's sidor.

God Jul!

God Jul allihop!

Para Endurance Race 2019 öppen för registrering

PER2019

Den 6-8 september är det dags! Då genomför vi igen tävlingen Para Endurance Race.

  • 24 timmar
  • 100 stridspar
  • 70 km
  • 40 kg gemensam packning

Så enkelt och åndå så tungt.

Para Endurance Race är baserad på den legendariska Örnmarschen - en av de tester som krävs för att bli Fallskärmsjägare. Detta är en tävling utformad för civila som vill flytta sina gränser under mer eller mindre kontrollerade förhållanden. Det enda vi inte kan kontrollera är din egen förmåga och vilja att genomföra tävlingen; det måste du, tillsammans med din stridsparskamrat, stå för själv. Du kommer inte hoppa från en Hercules eller skjuta med automatvapen men i övrigt är mycket likt det vi genomför under Örnmarschen.

Nu kan du anmäla dig, med frist den 1 maj 15, kl 22. Om fler är 100 stridspar är anmälda kommer tävlingsledningen plocka ut stridsparen som får lov att delta, med utgångspunkt i din registrering, där du bl.a. skall motivera varför just du skall få delta.

Det är bara att köra på!

Underkategorier

Dessa webbsidor använder ett litet antal s.k. 'cookies' - eller 'kakor', på svenska. Ett par av dem möjliggör sidornas grundläggande funktionalitet, medan övriga används när du är inloggad. Du kan välja om du önskar låta dessa kakor användas eller inte. Om du väljer bort 'kakorna' kan du eventuellt uppleva att webbsidorna uppför sig lite märkligt.
Mer information 'Kakor' är OK för mig Inga 'kakor' för mig, tack