Fallskärmsjägarna på Facebook

Bli medlem

Ilastning Hercules

Under förutsättning att du har erövrat utbildningstecknet Örnen, kan du enkelt teckna medlemskap här.

Om du tidigare varit medlem och dessutom informerat oss om din e-mailadress, så skall du ha fått dina inloggningsuppgifter. Då kan du faktiskt bara logga in och förnya ditt medlemskap, utan att registrera dig på nytt.

Viktigt beträffande din e-mailadress

Om du inte har fått inloggnings-uppgifter ännu, så beror det på att vi inte har fått din e-mailadress. Kontakta oss i så fall med namn, FJS-koppling och e-mail, så fixar vi det.

Fallskärmsjägarna firade 70 år!

Fallskärmsjägarna 70 årFallskärmsjägarutbildningen i Sverige startades 1951 genom en försökskurs för handplockad frivillig anställd personal inom hela Försvarsmakten. Resultatet av försökskursen gav stort gehör och beslut fattades att igångsätta utbildningen av värnpliktiga redan år 1952. Genom kungligt beslut instiftades Arméns fallskärmsjägarskola, med fastställd organisation, och utbildning startades våren 1952.

Redan under försökskursen 1951 startades en kamratförening, Fallskärmsjägarklubben, med syfte att sammanhålla de kamratband som knutits under utbildningen. Det stadfästes i stadgarna att en årlig träff för utbildade fallskärmsjägare skulle hållas den tredje helgen i augusti varje år i Karlsborg.

Fallskärmsjägarförbandens grundande härleder sig till förbandets start med den första årskullen 1952. Sedan 1952 har det utbildats 3550 fallskärmsjägare. Idag är Fallskärmsjägarklubben Sveriges största militära kamratförening för ett förband, och består av cirka 1700 medlemmar.

År 2022 firar alltså fallskärmsjägarna i Sverige 70 år. Det högtidlighöll vi under den årliga Fallskärmsjägarnas Dag, helgen den 19-21 augusti.

Specialerbjudanden för medlemmar

Som medlem får du också möjlighet att delta i speciella arrangemeng och köpa specialprodukter som du inte annars kan få tag i.

Bl.a. har vi hoppat i Normandie (Operation Overlord) och i Holland (Operation Market Garden) sedan 2014. Ca 110 svenska fallskärmsjägare har nu hoppat ur gamla C-47:or i ett eller bägge arrangemangen!

Logementsboende, under helgerna vi firar FJS Dag till exempel, får du också tillgång till.

Ilastning för hopp i Holland 2015

Ilastning för hopp i Holland 2015

Dessa möjligheter får du bara om du är aktiv medlem.

För många är detta nog för att söka medlemskap ;-)

75-årsdagen för Dagen D

I juni 2019 högtidlighölls 75-årsdagen för Dagen D - Dagen då 24.000 luftburna soldater och över 160.000 från havet inledde de allierades invasion av Normandie.

I början av juni 2019 flögs runt 30 gamla C-47:or (militära varianten av den civila DC-3:an) in från USA och flera länder i Europa, för att samlas på flygfältet Duxford, ca 8 mil norr om London. Den 5 juni flög dessa maskiner från Duxford, över Engelska kanalen, med sin last av ca 200 luftburna soldater från många länder runtom i världen, för att till slut släppa oss över historisk mark.

Närmare 50 av dessa var svenska fallskärmsjägare och en grupp norska bröder - alla med några år på nacken, 37-71 år gamla.

Med oss på resan hade vi en ung filmmakare vid namn Axel Henneberg. Han har gjort en fin och annorlunda film, med stämning av glädje runt broderskapet över nationsgränser men också vemod och sorg över historien som samlade oss.

Filmen tar dig med från en kall och fuktig vinterdag i februari 2019, när vi friskade upp våra färdigheter i Karlsborg, till ett par timmar efter hoppet över «DZ K», drop zone K, nära Sannerville i Normandie.

75-årsdagen för Dagen D - Gruppbild

Underkategorier

Vi stöder Fallskärmsjägarklubben